تضمین کیفیت

فرصت‌ها به طور اتفاقی رخ نمی‌دهند شما آن‌ها را ایجاد می‌ کنید

بیوگرافی آمر تضمین کیفیت مؤسسه تحصیلات عالی افغان پامیر

آمر تضمین کیفیت مؤسسه تحصیلات عالی افغان پامیر، محترم طایب طیب، یکی از افراد متخصص در عرصه تحصیلات  عالی کشور است. او بیش از 6 سال تجربه در رهبری و مدیریت آموزشی در دانشگاه های مختلف کشور دارد و در زمینه تضمین کیفیت فعالیت می‌کند.

موصوف تحصیلات خود را در رشته رهبری و مدیریت آموزش دردانشگاه تعلیم و تربیه کابل آغاز کرد و با کسب مدرک کارشناسی ارشد، به عمق مباحث اکادمیک و عملی مرتبط با کیفیت آموزشی و تحصیلی آشنا شد. او همچنین در دوره‌های تخصصی ملی در زمینه اعتباردهی و ارزیابی مؤسسات تحصیلی شرکت کرده و دانش خود را در این زمینه گسترش داده است.

از زمان پیوستن او به مؤسسه تحصیلات عالی افغان پامیر، ماستر طایب طیب به عنوان آمر تضمین کیفیت، نقشی کلیدی در سپری کردن مرحله اول اعتباردهی اکادمیک ایفا کرده و هم‌اکنون در حال آماده‌سازی مؤسسه برای مرحله دوم این معیار اعتباردهی اکادمیک است. او با راه‌اندازی سیستم‌های جامع ارزیابی و بهبود مستمر، به ارتقاء کیفیت تدریس و یادگیری در مؤسسه کمک کرده است.

به عنوان یک مدیر کاردان، آقای طیب با برگزاری سمینار ها و برنامه های آموزشی برای اساتید، کارمندان و دانشجویان، فرهنگ یادگیری و بهبود مستمر را ترویج می‌دهد. او معتقد است که کیفیت آموزش تحصیلات عالی در کشور نه تنها به نتایج آکادمیک، بلکه به رشد شخصی و اجتماعی فارغ التحصیلان نیز بستگی دارد.

طیب با دیدگاه استراتژیک و تعهد به بهبود مستمر، همواره در تلاش است تا مؤسسه تحصیلات عالی افغان پامیر را به یکی از معتبرترین مؤسسات آموزشی در سطح ملی و منطقوی تبدیل کند. او با پشتکار و انگیزه، به دنبال ایجاد یک محیط تحصیلی نوآورانه و پویا است که در آن دانشجویان بتوانند با اعتماد به نفس به تحقق رویاهای خود بپردازند.

لایحه وظایف آمر تضمین کیفیت 

1.       تشویق، ترغیب و تسریع بهبود کیفیت نهاد تحصیلی، جهت رسیدن به معیارهای بین المللی.

2.       همکاری در جریان اعتباردهی، تدویر برنامه های آموزشی وسایر فعالیتهای نهاد تحصیلی در هماهنگی با کمیتۀ ارتقای کیفیت و اعتباردهی نهاد تحصیلی.

3.       ارایۀ معلومات به نهاد تحصیلی و مردم دربارۀی ارزشهای ارتقای کیفیت و اعتباردهی.

4.       همکاری در انتخاب و آموزش اعضای کمیتۀ تضمین کیفیت با ریاست ارتقای کیفیت و اعتباردهی.

5.       ارایۀ مشوره به نهاد تحصیلی در مورد جریان ارتقای کیفیت و اعتباردهی.

6.       همکاری با نهاد تحصیلی در ایجاد کمیتۀهای فرعی تضمین کیفیت به سطح پوهنحی ها.

7.       آمادگی برای ارزیابی خودی، بازدید ساحوی و سایر برنامه های مربوط به جریان اعتباردهی.

8.       گزراشگیری از تطبیق اسناد مرتبط به ارتقای کیفیت و اعتباردهی )مقررهها، لوایح، طرزالعمل ها 

9.       ثبت معلومات ازجریان اعتباردهی در نهاد تحصیلات عالی.

10.  تأمین روابط با ارگانهای تضمین کیفیت و اعتباردهی داخلی و خارجی.

11.  استفاده از آخرین دستاوردهای تضمین کیفیت در سطح ملی

12.  ارتقا بخشیدن سطح کیفی نهاد های تحصیلات عالی به استندرد های ملی و بین المللی.

13.  همکاری در معیاری سازی نهاد های تحصیلی با معیارات اکادمیکی پوهنتونهای معتبر داخلی و خارجی.

14.  تهیه مواد آجندای جلسات کمیتۀ ارتقای کیفیت به سطح نهاد های تحصیلی.

15.  همکاری در تهیه گزارش ارزیابی خودی با کمیتۀ ارتقای کیفیت نهاد های تحصیلی و ارسال آن به ریاست ارتقای کیفیت و اعتباردهی.

16.  همکاری در تطبیق پالیسی مرور برنامه های علمی )مرور دوره یی و نظارت سالانه برنامه ها( و ارسال گزارش عمومی آن به ریاست ارتقای کیفیت و اعتباردهی